Sauve ligger 4 mil från Nîmes och 5 mil från Montpellier och Medelhavet. En by med medeltida traditioner byggd som en amfiteater med berget Coutach som bakgrund och med Cevennerna som en skyddande mur i norr. Nedanför rinner floden Vidourle, förr känd för sina häftiga översvämningar. Nu har den lugnat ner sig även om det fortfarande kan uppstå farliga situationer under höst- och vårregnen. På 10-1100-talen blomstrade byn och hade upp mot 10 000 invånare. Idag bor här cirka 1800 personer. Gatunätet, den gamla bron i Sauve, valven, de två höga tornen och resterna av befästningar är från denna blomstringstid. Från den tiden härstammar också Frankrikes äldsta kooperativ, grepfabriken som fortfarande är i drift. Ja, det är möjligt att den är ännu äldre, kanske från 600-700-talet. Sauve ligger på en väldig underjordisk sjö och här har Vidourle ett av sina stora källflöden. Tidvis strömmar vattnet ut ur berget som leder det genom underjordiska vattendrag.
Historiska personer som gett namn åt de tre största torgen i Sauve:
Jean Astruc (1684-1766) var en av de mest kända läkarna under 1700-talet. Han var bl.a. Ludvig XIV:s
och kungen av Polens läkare.
Jean-Claris de Florian (1755-1794) var författare, fabulist och medlem av franska akademien. Henri-Théodore Sivel (1834-1875) gjorde tillsammans med Spinelli och Tissandier en luftballongfärd upp till 8000 meter med en ballong på 3000 kubikmeter tillverkad i Sauve.
Strax ovanför byn ligger ”La mer des rochers” – stenhavet. Här finns 300 odlingslotter – mer eller mindre övergivna efter en sträng vinter i mitten på 50-talet då bland annat nästan alla olivträd i trakten frös. Här kan man vandra längs märkta stigar och njuta av en sagolikt vacker utsikt, upptäcka rester av gamla förråds- byggnader av sten och kanske klättra ner i ”Aven”, en 90 meter lång och 40 meter djup ravin. Den som vill göra långa utflykter uppe på berget kan skaffa sig ett litet häfte om berget på Sauves turistbyrå.
Turistbyrå är väl värd ett besök. Här kan man boka guidning av byn eller visning av grepfabriken. Turistbyrån har gott om broschyrer med information om vad som händer och vad som är sevärt i Sauve och i departementet.
Sevärt i Sauve
Le couvent des capucins Capucinerklostret eller ryska slottet (efter en rysk familj som köpte byggnaden och restaurerade den mot slutet av 1800-talet)
Hôtel de la monnaie Myntslageri som fungerade under 1000- och 1100-talen. Några mynt från Sauve kan man se på Cabinet des Médailles i Paris. Senare hyste byggnaden en domstol som hörde till grevskapet i Sauve. Idag finns kommunens bibliotek i byggnaden.
Tour de l’horloge. Ett medeltida torn som var kommunhus fram till dess att man byggde nuvarande borgmästeriet på 1800-talet. Här låg Sauves gamla centrum med marknadstorget (Place du vieux marché)
Eglise Saint-Jean Rester efter en tidig kyrka, antagligen andra upplagan av en kyrka som först byggdes uppe på torget. Därför kallas gatan ruinerna ligger på för Nya kyrkgatan ( Rue de l’Église neuve). År 353 nämns för första gången församlingen i Sauve som en av 13 i biskopsdömet Nîmes.
Tour de Mole Ett av byns tre vakttorn. Härifrån kunde man hämta vatten om staden var belägrad.
Eglise Saint-Pierre Den katolska kyrkan var ursprungligen ett benediktinerkloster. Den ersatte senare Saint-Jean-kyrkan som förstördes under religionskrigen.
Ancien temple réformé Den första reformerta kyrkan i Sauve. Nuvarande kyrkan – Le Temple – ligger på place Florian.
Sauves vapen Fontänen på place Astruc bär Sauves vapen. Det består av två torn med tinnar av guld som håller upp en sandsten ur vilken en planta växer. Vid sidan om plantan står SAL SAL vilket lär stå för Saliva salviatrix – d.v.s. kryddörten salvia. Enligt en legend lyckades man hejda en epidemi med hjälp av salvia-växten vilken gett Sauve dess namn. Men SAL SAL kan också helt enkelt vara en rytmisk upprepning av namnet på trakten runt Sauve – Salavès.
La fusterie Valven som finns vid place Astruc och förr tjänade som skydd för snickare och timmermän.
Les sources Nere vid källflödet (les sources) till Vidourle låg olivoljekvarnen och sädeskvarnen som en gång ägdes av klostret. På 1800-talet tvättades bomullen från spinneriet i sädeskvarnen.
Gamla katolska kyrkogården Den övergivna kyrkogården ligger bakom nuvarande tobaksaffären. Här fick inte protestanter begravas.
Les Casernes Mittemot apoteket ligger kasernerna som byggdes på 1600-talet för att härbärgera kungens dragoner. Här finns nu grepfabriken och ett museum över greptillverkningen och Sauves turistinformation.
Annat smått och gott:
Det finns gott om konstnärer och konsthantverkare i Sauve. Det finns keramiker, smycketillverkare, lamptillverkare, flöjttillverkare och mycket mera som man lätt upptäcker när man vandrar runt i byn.
I tobaks- och tidningsaffären vid place Florian kan man köpa frimärken. Postens öppettider är anslagna vid ingången till posten. En brevlåda finns på väggen vid postkontoret (om hörnet).
Förutom byns två caféer, som man lätt hittar vid place Florian, finns ett apotek, en mäklare, två läkare, flera sjuksköterskor och en tandläkare.
Transporter
Om man inte har egen bil kan man åka buss. Det finns dagliga förbindelser med Nîmes, St Hipplyte, Quissac, Ganges och Le Vigan. Dessutom med Montpellier under skoltid. Turlistan finns uppsatt vid busshållplatsen på place Florian (vid tobaksaffärn) och kan hämtas på turistinformationen. Det går också att hämta den via www.edgard-transport.fr Taxi kan beställas från Quissac: 04 66 77 38 00 eller 04 66 77 32 84