Camargue
Camargue i Rhonedeltat är fascinerande på många sätt. Det vilar en romantisk stämning över området, där tjurar och vita hästar strövar fritt och där miljontals fåglar häckar. Naturligtvis har området förändrats under tidernas lopp. Idag är de vilda områdena inte längre så vilda. Salt- och risproduktionen har tagit över stora förr orörda landområden. Den vackra rosa flamingon förökar sig alltför snabbt och ställer till bekymmer för risodlarna. Trots allt är Camargue fortfarande ett ovanligt och otroligt vackert område i södra Frankrike.
Naturen
Camargue i Rhonedeltat, var för länge sedan ett trädbevuxet område – idag är det ett kärrområde – mer eller mindre uppdikat där det bl.a. odlas ris. Fortfarande finns det ouppodlade områden som används för uppfödning av tjurar och hästar. Det mest iögonenfallande i camarguelandskapet är flamingon som lever i flockar på tusentals fåglar. I april föds ungefär 20 000 flamingoungar. Det tar fyra fem år innan den får sin omtalade rosa fjäderdräkt. Mot slutet av sommaren emigrerar ett antal till motsatta sidan av Medelhavet medan andra stannar kvar i Camargue över vintern.
Rhonedeltat är en av världens största samlingsplatser för flyttfåglar. Man har räknat upp till 350 fågelarter, av vilka en del stannar i Camargue. Ett stort antal lever i den ornitoligiska parken Pont de Gau. De mest kända fågelarterna: rovfåglar (skyddade sedan 1976) är t.ex. kärrhök, glada, sparvhök, ormvråk, uvar och ugglor. Ett hundratal sparvfåglar häckar i Camargue (totalt över miljonen fåglar). Den speciella miljön med en blandning av salt och sött vatten förklarar den rika förekomsten av sjöfågel. Det finns ett stort antal olika typer av änder och jakt på sjöfågel är vanligt.
Tjurarna
De svarta camarguetjurarna delar betesmarker med de vita hästarna. Camarguetjuren är liten och kompakt. På 1400-talet användes den i jordbruket. På 1800-talet, i och med det ökade intresset för tjurfäktningar, korsades camarguetjuren med den spanska tjuren vilket gjorde camarguetjuren mer stridslysten. Försvararna av den rena camarguetjurrasen fortsatte att föda upp camarguetjurar för de populära, och för Camargue speciella, tävlingarna ”course camargaise”. Det går ut på att ett lag vitklädda män (rasteur) ska rycka åt sig en kokarder och snören som är fästa rund tjurens horn. I dessa tävlingar är det tjuren som är huvudpersonen och som omtalas speciellt i lokalpressen dagen efter en tävling. Tjurarna föds upp på s.k. manades, som man kan hitta överallt i Camargue men också längre norrut – i t.ex. Gard. På månaderna utförs ”ferrades”, tjurmärkningar med ett glödande järn. Traditonellt sker dessa på söndag morgnar. Det finns idag 33 manader i Camargue med bortåt 6000 djur.
Hästarna
För att driva in och fånga tjurarna används de små vita Camarguehästarna. De ska enligt traditionen ridas av s.k. gardians, d.v.s. beridna tjurherdar, Camargues cowboys. Idag finns endast ett fåtal riktiga gardians kvar. Camarguehästens ursprung är oklart – ingen kan med säkerhet tala om varifrån den härstammarn. Man tror att Solutré-hästen från kvartärperioden kan vara camarguehästens anfader. Den är bara 1,35 – 1,45 m, med stort huvud och platt panna. Den har allt som behövs för att klara strapatserna i Camargue. Om man vill ta sig en ridtur på en Camarguehäst kan man stanna till på en av de många ridstall som ligger efter vägen mot Espiguette, strax efter Grau-du-Roi.
Camarguesaltet
I Camargue har man tagit fram salt sedan antiken. Dagens stora företag, les Salins du Midi, på 45 000 hektar producerar 430 000 ton salt per år med 350 anställda.Företaget ägs sedan 1997 av Morton, amerikansk saltjätte.Saltbergsprofilen vid Aigues-Mortes ser man lätt från vägen när man åker mellan Grau-du-Roi och Aigues-Mortes.
La fleur du sel de Camargue
Det fina ytlagret i saltbassängerna, saltblomman, är en specialitet i Camargue. Till skillnad från saltblomman i Bretagne som är grå är Camargueblomma kritvit. Det beror på att Bretagnesaltet ligger på lerbädd medan Camarguesaltet ligger på sand. Saltblomman tas upp tidigt på morgonen och kallas därför också för saltbassängernas dagg
Saltblommegravade sardiner
Varva i en bunke rensade och sköljda sardiner med fleur du sel.
Översta lagret ska vara salt. Lägg en tyngd över och låt ligga och dra i tre dagar.
Skölj och torka sardinerna, lägg dem sedan på bröd som bretts med olivolja.
Besök Saltfabriken Les Salins du Midi i Aigues
Mortes är öppen för guidade besök (förhandsbokning) från april till september. Tel 04 66 73 40 00
Man kan också parkera vid infarten till Aigues-Mortes och ta ett minitåg för att med guide upptäcka saltområdets flora och fauna. Resan tar ungefär en timme. Tel 04 66 53 85 20
Camargueriset
I Camargue produceras 120 000 ton ris på 20 000 hektar mark. I butikerna finns flera slags Camargueris: Vanligt långkornigt ris med neutral smak Ekologiskt ris med lite längre koktid Det röda fullkornsriset som är speciellt för Camargue
Besök
Om man vill besöka en försöksodling och se hur riset växer kan man kontakta le Syndicat des Riziculteurs de France på tel 04 90 49 82 00.
Bästa besöksperioden är mellan slutet på april och september. Om man vill se hur riset förädlas kan man besöka Société Bongran som har ett rismuseum i Sambuc, tel 04 90 97 20 29 eller RCL (Lustrucu) tel 04 90 96 30 34 i närheten av Arles
Musée Camargais
Musée camargais ger en bra inblick i camarguelandskapets och befolkningens historia. I samlingarna finns föremål skänkta av camargueborna. Man kan också följa en promenadstig, 1,5 km lång, för att upptäcka en typisk bondgårds omgivningar.
Museet är öppet dagligen (stängt på tisdagar mellan 1 oktober och 1 mars) och ligger cirka 10 km från Arles på vägen mot Saintes-Maries de la Mer (väg 570) Tel 04 90 97 10 82