DSC_1047

Sauve är en vacker medeltida by i Languedoc-Roussillon, fyra mil från Nîmes och fem mil från Montpellier.  Under varma sommardagar finns både traktens vackra floder i konkurrerens med Medelhavet fem mil bort. Likt en amfiteater klättrar Sauve på berget Coutachs sluttning. Nedanför rinner floden Vidourle och i norr ligger Cevennerna som en mäktig skyddande mur. Slättlandet intill breder ut sig med generösa vinfält och lökodlingar. Här odlas faktiskt också grepar! Ja, du läste rätt. Besök gärna det unika lilla grepmuséet i Sauve.

Under medeltiden var Sauve en av traktens centralorter  jämte städer som Nîmes och Uzés. Fortfarande finns det påtagliga spår från traktens storhetstid. Husen i byn är över tusen år gamla och ruinerna ovanför byn är ännu äldre. Här uppifrån har man en fantastisk utsikt över dalen och kan promenera på de fascinerande lederna.

Idag är Sauve en levande by med stadskaraktär och 1800 invånare. I den här regionen finns av tradition många konstnärer och bara några mil bort verkade Van Gogh. Sauve är en av de konstnärstätaste platserna i världen. Av byns 1800 invånare är 1200 konstnärer, konsthantverkare och kulturarbetare och de bidrar såklart till att ge byn sin speciella atmosfär. På sommaren hittar en del turister till byn, men Sauve ligger trots allt vid sidan av de stora turiststråken.

Bor du på mat- och möteshuset l’Olive som ligger mitt i byn får du uppleva en bit av den franska vardagen  med allt vad det innebär av andra livsmönster och värderingar. Byns medeltida karaktär gör att det är tätt mellan husen och det är lätt att glömma bort hur väl allting hörs när murarna är tjocka, fönsterluckorna stängda och natten mörk. Men bakom varje hörn står ett fönster öppet och överallt bor det folk som ska upp och arbeta. Vanorna är tidiga, särskilt på sommaren då man vill undvika hettan. Därför är det också lugnt tidigt, runt klockan tio på kvällen stängs fönsterluckorna.

Langudedoc kallas ofta Provençes lillasyster men är är ett av världens äldsta och största vindistrikt. Området sträcker sig från Rhône ända ner till Pyrenéerna. För några decennier sedan var vinerna härifrån inte så uppskattade, men numera är Languedoc-Roussillon allmänt erkänd som producent av förstklassiga viner, så bered dig på angenäma upplevelser. Ett besök på någon av de otaliga vingårdarna är mycket trevligt och att handla på någon av traktens marknader tillhör också en vistelse här. Lokala specialiteter är till exempel anka, forell, getost, honung och kastanjer.

Läs mer om Sauves omgivningar här.

Vill du veta mer om boende i Sauve så kontakta oss gärna här.

Här får du veta mer om mat- och möteshuset l’Olive.