Montpellier

bild3Montpellier ligger fem mil söder om Sauve nära Medelhavet. Namnet Montpellier uppträder för första gången i offentliga handlingar redan år 985. På 1000-talet fick araber och judar möjligheter till medicinska studier i Montpellier. Det är nu västvärldens äldsta medicinska utbildning. På 1600-talet blomstrade staden, dels för att det då blev en kunglig garnisonsstad, dels tack vare vinodlingen. Många privatpalats (hôtels particuliers) i centrala staden bär spår från denna tid. Idag är Montpellier med drygt 200 000 invånare regionens centralort. Det är en modern stad med många spår från medeltiden, t.ex. ett judiskt bad från 1100-talet – le Mikvé – och den medicinska fakulteten. Den catalanska arkitekten Ricardo Bofill har satt sin moderna prägel på en hel stadsdel, Antigone, som man kan nå genom att gå tvärs igenom köpcentret Polygone. Staden har varje år tre stora festivaler. I juni pågår en teaterfestival, som avlöses av dansfestivalen från mitten av juni till mitten av juli. Därefter kommer Radio France musikfestival som pågår fram till början av augusti. etablerar sig många företag, särskilt inom IT-industrin. Runt om i staden finns ännu gammaldags marknader av olika slag. Här finns flera mathallar, en blomstermarknad, klädmarknader och loppmarknader. Nyligen har Montpellier begåvats med spårvägslinjer som snabbt tar besökarna till centrum. Några kilometer utanför Montpellier ligger en naturpark på 80 ha med växter från hela Languedoc-Roussillonområdet. Denna park innehåller också en zoologisk avdelning med djur från hela världen.

Nîmes

Nîmes ligger 4 mil sydost om Sauve och har drygt 100 000 invånare. Stadens historia börjar egentligen 600 år före Kristus, men det är de 2000-åriga spåren av romarnas tid i Nîmes¬som imponerar mest. Den stora arenan används fortfarande för ¬tjurfäktningar och skådespel. La Maison carrée är ett romerskt tempel mitt i staden, som speglar¬sig i det moderna mediateket och konstmuseet Carré d’art ritat av arkitekten Norman Foster. Nîmes har många exempel på modern arkitektur och konst. Jean- Michel Willmotte har byggt om de gamla hallarna, stadshuset och konstmuseet. Nimes egen konstnär Martial Raysse har stora verk på Place d’Assas. Philippe Starck har ritat en mäktig busshållplats i marmor på avenue Carnot. Arkitekterna Kisho Kurokawa och Jean Nouvel har också ritat byggnadsverk i staden. Nîmes upplevde tack vare textilindustrin en första ren- nässans på 1600-talet, efter religionskrigen. Då arbe- tade två tredjedelar av Nîmesborna i textilindustrin. På stadsmuseet i centrala Nîmes kan man se exempel på textilvaror tillverkade i staden (denimtygerna kommer från  (=de) Nîmes).

Uzès

Uzès ligger fem mil nordost om Sauve. Det är en mycket vacker stad med 8000 invånare, som förr var ett eget hertigdöme. Här finns en mängd gamla byggnader från 1100-talet och framåt. Mitt i stan finns en vackert restaurerat torg, la Place aux Herbes, där man kan sitta och njuta av kafélivet. Den provencalska marknaden på lördagar är ett populärt besöksmål. Tredje söndagen i januari firas tryffelns dag. I juli pågår en musikfestival på alla gator i staden. Inte långt från Uzès finns ett godismuseum intill godisfabriken Haribo.

Alès,

Alès, cirka 3 mil norr om Sauve, med drygt 42 000 in- ^vånare kallas för Cevennernas huvudstad. Det är en industristad som förr hade en viktig gruvindustri. Dagens industri bygger på metall, textil, skor och elektronik. I Alès finns ett gruvmuseum och ett fint litet konstmuseum,¬PAB.

Anduze

Anduze, drygt 3000 invånare, ligger cirka två mil från Sauve.¬Anduze är speciellt känd för de stora urnorna “Vases d’Anduze”¬som ännu tillverkas inte långt från samhället. Här finns ett¬ museum med musikinstrument från hela världen. Andra söndagen i december har man julmarknad. Varje torsdagmorgon är det matmarknad i Anduze.

Le Vigan

Le Vigan, 4800 invånare, cirka 5 mil nordväst om Sauve,  ligger alldeles vid foten av Cevennerna. Här finns ett museum som visar hur man levde förr i Cevennerna, Musée Cévénol. Varje lördag är det marknad i le Vigan  Ganges, 3500 invånare, ligger cirka 2 mil nordväst om Sauve.  I centrala Ganges finns ett intressant promenadstråk genom nyrestaurerade gamla kvarter. Här hålls en välbesökt marknad på fredagar men också den mindre på tisdagar är värd ett besök.

Saint-Hippolyte du Fort

Saint-Hippolyte du Fort, drygt 3 400 invånare, är Sauves grannby 7 km norrut. Här är det marknad varje tisdag och fredag. I byn finns också ett utmärkt museum över sidenindustrin. Den som söker lite fler affärer än de som finns i Sauve kan hitta det mesta i Saint Hippolyte du Fort, inklusive en större matvaruaffär, Super-U.

Quissac

Quissac, grannbyn i söder ligger cirka 5 km från Sauve.  Här finns en kommunal swimming-pool och tennisbana.  Varje onsdag är det marknad i Quissac. Här finns också större affärsutbud, ett stort välsorterat apotek och en större mataffär Intermarché.

Sommières

Söderut ligger det medeltida samhället Sommières,  3600 invånare, som byggts upp kring det romerska minnemärket le Pont Romain – en bro som leder in i stadens kärna. I Sommières har man varje lördag en stor marknad med anor från medeltiden. Strax utanför Sommières ligger ett olivoljekooperativ.

Lunel

När man åker ut mot havet passerar men ett annat medeltida samhälle, Lunel, med 21 500 invånare. Det är en angenäm liten stad att vandra i med sina arkader från 1200-talet. På torsdagar och söndagar är det marknad i staden och på lördagar loppmarknad. Lunel är också känt för sitt söta lättvin, Muscat de Lunel.

Grau-du-Roi

Grau-du-Roi- den lilla fiskestaden vid havet lever upp på sommaren då sommargäster älskar att flanera på gågatorna utefter kanalen. När fiskebåtarna kommer in på eftermiddagarna (vid fem-sex-tiden) kan man passapå och inhandla nyfångad fisk eller äta på någon av fiskrestaurangerna. En av badplatserna ligger mitt i staden.

Share →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *